Voor alles en iedereen zorgen

Als oudste kind in een Indisch gezin kreeg ik al vroeg te maken met begrippen als “verantwoordelijkheid” en “zorg” want ik moest vaak op mijn zusjes en broertje passen. Van onze oma, die bij ons in huis woonde, leerde ik veel, over koken, over Indonesië, over het leven. Zij zorgde voor ons en later zorgden wij voor haar.

Het zorgen voor anderen zat er dus al van jongs af aan ingebakken. Dat grote verantwoordelijkheidsgevoel draag ik nu nog met me mee. Het is onderdeel van wie ik ben. Mijn blik is altijd gericht op de wereld, de mensen om mij heen, vanuit de diepe overtuiging dat we op aarde zijn om elkaar te helpen.

Structuur

Omdat mijn beide ouders werkten, was het nodig dat ik op tijd thuis was, hielp met boodschappen doen, rijst koken enz. Een stabiele factor in een druk gezin. Orde, regelmaat en structuur waren nodig om de boel bij elkaar te houden. Ook die ingrediënten zijn onmisbaar in mijn dagelijks leven, en zeker in mijn werk.

Mijn creatieve, dromerige kant wil nog weleens de teugels loslaten en dat levert ook mooie inzichten op maar daarnaast is het fijn om terug te kunnen vallen op een systeem. Een systeem dat werkt voor mij, mijn leven en hoe dat is ingericht.

Patty Rietveld
Patty RietveldVirtual Assistant
“Neem geen genoegen met middelmatigheid maar streef altijd naar uitmuntendheid”

Het vrije leven!

Zelf heb ik erg veel behoefte aan vrijheid en zelfstandigheid en word kriegel van ge-micro-managed te worden. Met die hang naar vrijheid ben ik ook op mijn 18e na de HAVO naar Amerika gegaan om daar te gaan wonen en werken op de boerderij van mijn biologische vader en zijn gezin. Zo! Dat was even andere koek. Vrijheid was er zeker maar ook discipline: op een boerderij begint het leven wel erg vroeg; om 5.30 uur opstaan om koeien te gaan melken en dan een hele trits taken afronden voordat je kon gaan ontbijten. Waardevolle lessen die ik daar geleerd heb zijn vooral dat je van hard werken alleen maar beter wordt, dat je eerst moet zaaien en verzorgen voordat je de oogst ziet en kunt binnenhalen en dat je met respect om moet gaan met de natuur, mens en dier; waarderen en dankbaar zijn voor wat je hebt en delen met anderen van jouw overvloed.

Investeren in de toekomst

Die overvloed zit ‘em niet (alleen) in materiële zaken, maar ook in tijd, geduld, liefde, vriendelijkheid, kennis, ervaring, creativiteit. Een mooie quote vind ik: Share from your overflow.

Terug in Nederland kwam ik in het vak van juridisch secretaresse terecht. Ik ben nog steeds dankbaar voor de tijd en moeite die mijn toenmalige collega’s hebben gegeven en gedaan om mij dingen bij te brengen, ze hebben geïnvesteerd in mijn toekomst en daarmee ook in de toekomst van het bedrijf. Dat is toch mooi. Het leven gaat niet om ontvangen maar om geven.

Dat heb ik meegenomen in mijn latere functies van officemanager en hoofd secretariaat; als leidinggevende wilde ik vooral de mensen leren om het zelf te doen, hun weg te vinden in wat werkt voor hun, met de vrijheid, zelfstandigheid en vertrouwen om het op hun manier te doen.

Werken of leven?

Met die kernwaarden als uitgangspunt heb ik in 2020 de knoop doorgehakt en ben mijn ondernemingsavontuur gestart. Met een berg kennis en ervaring en een groot verlangen naar een leven waarin autonomie, aandacht en authenticiteit centraal staan. Daarbij kan ik andere ondernemers helpen om een leven te creëren waar zij van dromen. En dat kan door uit te delen van mijn tijd, kennis, ervaring en aandacht.

Want je leeft niet alleen om te werken, toch?